keskiviikko 20. elokuuta 2014

Tee ihania terveyssämpylöitä!

Rv 39+5 ja yhdessä kasassa edelleen. Tänään olen pitänyt itseni kiireisenä järjestelemällä (viimeinkin) muovipurkkikaapin, tekemällä ruokaa, ompelemalla ja leipomalla kultsille nimpparimuffinsit. Tänään on siis oiva päivä jakaa myös tämä jo lemppariksi muodostunut sämpyläohje, jonka löysin täältä. Parin viime viikon ajan olen yrittänyt säästää ruokamenoissa ja leiponut itse sämpyläni. Näin ei tarvitse ostaa leipää! Sitäpaitsi nämä sämpylät ovat superterveellisiä ja täyttäviä. Kokeile vaikka itse! :) En muokannut ohjetta tällä kertaa paljoa, lyhensin joitain juttuja ja lisäsin taas omia kommentteja väliin.
Sämpylöihin tarvitset
1 pss kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1,5 tl suolaa
1 dl tummaa soijarouhetta
1 dl neljän viljan hiutaleita
4dl grahamjauhoja
5-6 dl vehnäjauhoja
5 dl 42-asteista vettä
1 rkl rypsiöljyä
Sekoita kulhossa kaikki kuivat aineet vehnäjauhoja lukuunottamatta. Mittaa toiseen kulhoon 5 dl n. 42-asteista vettä (lämpimämpää kuin kädenlämpöinen). Sekoita kuivat aineet joukkoon ja anna turvota viitisen minuuttia.


Alusta vehnäjauhot taikinaan vähitellen kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista (mitä vähemmän jauhoja, sitä pehmeämmät sämpylät!). Lisää lopuksi öljy ja vaivaa se kunnolla taikinan sekaan. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä kaksikertaiseksi, n. 30-45 min.
Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois ja jaa se kahteen osaan. Tee kummastakin osasta pitkä pötkö. Jaa pötkö kahdeksaan osaan ja pyörittele sämpylöiksi (vinkki: ota taikinapallo käteesi ja pyörittele kämmeniäsi vastakkaisiin suuntiin voimakkaasti, niin saat pullista helposti pyöreitä) . Anna sämpylöiden kohota liinalla peitettynä n. 10 minuuttia. Voitele sämpylät vedellä ennen uuniin laittoa. Paista 200 asteessa noin 15-20 min kunnes sämpylät saavat hieman väriä pintaansa.
Voilá! Tällä ohjeella onnistut takuulla. Itse jaksan edelleen ihmetellä, kuinka näin terveellisellä ohjeella saa niin pehmeitä sämpylöitä.. Aiotko kokeilla? Jos kokeilit, kerro, onnistuiko!

Huomenna aion tappaa aikaa varmaan taas ompelemalla, ja illalla järjestellään Samin kanssa eteisen kaappi (siellä on edelleen meidän kaikki kengät hujan hajan, viime vuotisen muuton peruja nääs). Tavaranvähennysprojekti jatkukoon (siitä myöhemmin lisää, mutta kerrottakoon, että olen ulottanut sen niin vaatteisiin, kosmetiikkaan kuin turhaan krääsäänkin)! Enää kaksi päivää laskettuun päivään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Onko sinulla postaustoiveita? Kerro minulle! Onko sinulla jotain muuta sanottavaa? Rohkeasti vain :)